Let’s Talk!

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ UI και UX

Ποιες είναι οι διάφορες μεταξύ UI και UX

UI Design και UX Design. Ποιες είναι οι διαφορές τους και πως επηρεάζουν το σχεδιασμό ενός Site ή ενος Mobile App. 
Άλλα ας αρχίσουμε από τα βασικά.

Τι είναι UI Design;

Το UI είναι ακρωνύμιο για το User Interface , και επικεντρώνεται στην αισθητική ενός project ( είτε αυτό είναι Site , είτε Web App , είτε Mobile App ) και στην ενίσχυση της θετικής αντίληψης του χρήστη .

Για παράδειγμα, μόλις μπήκατε σε ένα Site , το οποίο -αμέσως- σας κάνει εντύπωση.
Ωραίες και προσεγμένες εικόνες , τα κουμπιά του είναι σε ξεκάθαρη και προσιτή θέση , το μενού του είναι πλήρως κατανοητό και έχει εμπλουτισμένο περιεχόμενο.

Αυτό είναι το UI Design.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι , όταν επισκέπτεσαι ένα Site από μία Mobile συσκευή, μπορείς να αντιληφθείς ότι η ύπαρξη του εικονιδίου με τις 3 οριζόντιες γραμμές στην πάνω γωνία της οθόνης θα σε παραπέμψει στο μενού περιήγησης. Το Site επομένως πρέπει να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να βοηθάει τον χρήστη να ολοκληρώνει κάθε ενέργεια διαισθητικά, χωρίς σκέψη.

User Interface - UI

Τι είναι το UX Design;

Το UX είναι το ακρωνύμιο για το User Experience και επικεντρώνεται στην συνολική εμπειρία του χρήστη όταν αλληλεπιδρά με ένα Site , μια υπηρεσία ή ένα προϊόν.

Πρόκειται για μια έννοια η οποία αναφέρεται τόσο στον ψηφιακό κόσμο όσο και στην καθημερινότητα.

Αυτή η εμπειρία καθορίζεται από το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η αλληλεπίδραση του χρήστη με τα στοιχεία του interface που θα δημιουργήσουν οι σχεδιαστές UI.

Ας πάρουμε και ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα μας.
Οι πόρτες που έχουν τα περισσότερα καταστήματα ανοίγουν είτε τραβώντας είτε σπρώχνοντας. Και πολύ συχνά ο χρήστης/πελάτης δεν ξέρει άμα η συγκεκριμένη πόρτα ανοίγει τραβώντας ή σπρώχνοντας.
Οπότε ο σχεδιαστής της πόρτας θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο στον χρήστη/πελάτη πως θα πρέπει να ανοίξει την πόρτα.

User Experience

Ποιες είναι οι διάφορες μεταξύ UI και UX

  • Ο UX σχεδιασμός αφορά τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων του χρήστη.
    Ο UI σχεδιασμός έχει να κάνει με τη δημιουργία διαισθητικών, αισθητικά ευχάριστων, διαδραστικών interfaces.
  • Το UX προηγείται του UI αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο.
  • Το UX εφαρμόζεται σε κάθε κομμάτι του περιβάλλοντος, από το interface, τα προϊόντα μέχρι και τις υπηρεσίες. Το UI είναι απαραίτητο μόνο για το interface.
  • Το UX αφορά τη μεθοδολογία και τη στρατηγική συγκεκριμένων βημάτων που θα συμβάλλουν στην αλληλεπίδραση μεταξύ ιστοσελίδας και χρήστη. Με το UI, o designer αναλαμβάνει να οπτικοποιήσει αυτή τη διαδικασία, ώστε να διευκολύνει την αυτοματοποιημένη και χωρίς προβλήματα δραστηριότητα του χρήστη.
Facebook
LinkedIn

Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε το blog μας κι ελπίζουμε να βρήκατε κάτι που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα στο Digital Marketing της επιχείρησής σας.

Στην Imprint ειδικευόμαστε στη δημιουργία Εταιρικών ιστοσελίδων και eShops, στη ανάπτυξη ξεχωριστών οπτικών λύσεων για το Branding της επιχείρησης σας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε Digital Marketing καμπάνιες με στόχο την αύξηση των πωλήσεων μέσω της συνεχούς βελτιστοποίησης της επένδυσης σας.

Σχετικά Άρθρα